1. U bevind zich hier: 
  2. Over ons
  3. Nieuws

Bouw in actie tegen kwartstof

Bouwbedrijven hebben in de afgelopen maanden flink meer geïnvesteerd in apparatuur om hun medewerkers beter te beschermen tegen kwartsstof. De Inspectie SZW constateert dat de vraag naar geschikte en geteste apparatuur in sneltreinvaart toenam na aangekondigde controles.

De groeiende vraag naar speciale stofzuigers en daarbij behorende afscherm- en afzuigkappen zorgde volgens leveranciers zelfs tot lege schappen, zo meldt de Inspectie. ‘Aantallen die normaal in een periode van vijf jaar werden verkocht, bleken gedurende de inspectie in één week tijd ruimschoots te worden overtroffen. Bedrijven blijken een boete of stillegging van de werkzaamheden niet meer te willen riskeren.’ Kwartsstof, dat bijvoorbeeld vrijkomt bij het zagen, schuren en boren in beton, is levensgevaarlijk omdat het kankerverwekkend is.

De Inspectie SZW heeft in het najaar van 2013 een eerder aangekondigde controle gehouden om na te gaan of werknemers voldoende tegen kwartsstof beschermd worden. Bij meer dan de helft van de 441 controles is handhavend opgetreden. In totaal zijn er 297 overtredingen geconstateerd. In 68 gevallen is het werk stilgelegd en 23 maal is een boete aangezegd.

In 2013 zijn verschillende acties ondernomen om werknemers te beschermen tegen kwartsstof. Zo tekende acht grote bouwbedrijven in juni 2013 een intentieverklaring om op de bouwplaatsen met stofvrije (hand)gereedschappen te werken. Inmiddels hebben 20 bedrijven deze intentie ondertekend.

In het onlangs door Arbouw gepubliceerde rapport ‘Evaluatie kwarts in de bouwnijverheid’ staat dat de kennis over de risico’s van kwartsstof substantieel is toegenomen. Volgens de organisatie geven werkgevers ook aan vaker gebruik te maken van apparatuur met stofafzuiging of verneveling.

Ook Nemaco levert een groot assortiment producten om stofvrij te werken zie hieronder enkele voorbeelden:

Hitachi boor-hakhamer DH28PD / Boorhamer-stofafzuiging M12 DE-201C Universeel / Boorhamer stofafzuiging GDE16 Plus

Pullman Ermator Aircleaner A300 Dryfast TTV 3500 LSAU Stofafzuigunit / Starmix stofzuiger ARDL-1635 EWS I-Pulse

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice, wij helpen je graag!

Weergave:
Verfijn uw resultaten