1. U bevind zich hier: 
 2. Over ons
 3. Nieuws

Wat je moet weten over het Harness Suspension Trauma

Wist jij dat hangen in een harnas na een val levensbedreigend kan zijn? (Te) lang in het harnas hangen kan zelfs tot de dood leiden. Dit wordt een hangtrauma of harness suspenion trauma (HST) genoemd.

Harness suspension trauma is een onderschat onderwerp. Om ernstig letstel of overlijden na een val als gevolg van het hangen in een harnas te voorkomen, is het van levensbelang om juist en snel te handelen. Wij lichten toe wat je moet weten over HST.

De schijnveiligheid van hangen in het harnas

Werk je op hoogte, dan werk je vaak met valbeveiliging in de vorm van een harnas en een vanglijn, die je opvangen bij een eventuele val. Maar als je valt en in het harnas bungelt, ben je nog niet veilig.

Er zijn gevallen bekend van arbeiders die van hoogte vallen, opgevangen worden door hun harnas, niet op tijd gered worden en binnen het uur alsnog overlijden als gevolg van een HST. Hoe komt dat?

Wat houdt een harness suspension trauma in

Wanneer iemand gevallen is en in het harnas bungelt, oefenen de beenbanden van het harnas druk uit op de aderen. Het bloed kan dan niet goed meer vanuit de benen naar boven gepompt worden. De bloedsomloop wordt uiteindelijk zo verstoort dat de bloeddruk zakt, men misselijk wordt en het zuurstofniveau snel daalt. Ook de organen, zoals de nieren, zullen steeds slechter gaan functioneren. Hierdoor raakt de persoon bewusteloos en de kans op overleven wordt steeds kleiner.

Harness suspension trauma kan al optreden binnen een half uur. En wanneer er tijdens de val ook andere verwondingen zijn opgetreden is een snelle redding nog urgenter.

De gevolgen van HST

 • duizeligheid, misselijkheid, zweten en andere verschijnselen van shock;
 • snelle daling van bloeddruk en hartslag;
 • verlies van bewustzijn.

Wanneer iemand niet (snel) gered wordt, is de kans op overlijden zeer groot, als gevolg van:

 • verstikking veroorzaakt door afgesloten luchtwegen;
 • te weinig bloed- en zuurstoftoevoer naar de hersenen;
 • trombose.
Op deze afbeelding zie je hoe de kans op HST verminderd door Relief Step te gebruiken.
 

Zo verklein je het risico op HST

Zonder een goede en snelle rescue kan een opgevangen val dus nog steeds veel schade toebrengen. Wees je bewust van dit gevaar! Met deze tips kun je het risico op een harness suspension trauma verkleinen.

 1. Veilig werken begint bij de keuze en het gebruik van het harnas. Draag een harnas wat op jouw lichaamsbouw is afgesteld en zorg dat je het op de juiste manier aantrekt.
 2. Blijf in de buurt van collega’s. Werk je alleen, laat dan altijd iemand weten dat (en waar) je op hoogte werkt en draag altijd je mobiele telefoon bij je.
 3. Probeer na een val de benen te blijven bewegen, of span de spieren met regelmaat hard aan gedurende 5 seconden, om de bloedsomloop in stand te houden.
 4. Neem een ‘Relief Step’ mee wanneer je op hoogte werkt. Dit is een soort sling om je voeten in te zetten zodat de beknelling van het harnas bij de liezen verminderd wordt en de bloedsomloop in stand gehouden kan worden.
 5. Redding altijd naar beneden, tenzij het niet anders kan.
 6. Leg iemand die in een harnas heeft gehangen NOOIT meteen neer, zelfs niet in de ‘stabiele zijligging’. Wanneer je iemand direct plat neerlegt, zal het hart verdrinken in de hoeveelheid bloed die er ineens weer naartoe stroomt. Laat daarom het slachtoffer rechtop zitten.
 7. Volg een rescuetraining, zodat je weet wat je moet doen.
 8. Op de werkplek dient altijd iemand aanwezig te zijn die de reddingstechnieken kent en het juiste reddingsmateriaal moet direct voor handen zijn.

Wat na de redding belangrijk is

– Stel het slachtoffer gerust.
– ABC principe (Airway, Breathing, Circulation).
– Leg het slachtoffer NOOIT meteen neer, maar laat de persoon rechtop zitten. Als er ineens weer veel bloed naar het hart stroomt, zal het letterlijk verdrinken.
– Breng het slachtoffer altijd naar een ziekenhuis.

Bewustwording van de gevaren van harness suspension trauma is de eerste stap. Neem vervolgens de juiste maatregelen om HST te voorkomen. Laat je bijvoorbeeld informeren over het werken met een Relief Step.

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice, wij helpen je graag!

Weergave:
Verfijn uw resultaten